Návod na domácí mýdlo
Někdy letos v březnu jsem tady měla článek Návod na domácí mýdlo, ale zmizel mi... Nevím, jak je to možné. (Ale trochu vím, přesouvala jsem ho do jiné rubriky a blog mi napsal, že článek nelze uložit. A byl v... fuč.) Tak ho zveřejňuju znovu a vám, kteří jste ho už četli, se omlouvám za opakování.
Návod na domácí mýdlo:
Dnes si uvaříme mýdlo. Ptá-li se někdo proč, tak vězte, že je to zábavné. Takové mýdlo je vhodné pro alergiky a zároveň i léčí kožní problémy, mokvavé vyrážky a pomáhá při gynekologických problémech způsobených vysokým ph.
1 kg rozpuštěného sádla scezeného přes látku
135 g hydroxidu sodného - spíš více než méně (běžně se prodává v drogerii)
380 ml vody
Sádlo rozpustíme a zahřejeme na teplotu 60 až 80°C. Ve větší nádobě bezpečně umístěné ve dřezu přelijeme krystalky louhu vřelou vodou a počkáme, až bude mít teplotu téměř stejnou jako má sádlo, pak ji do něj nalijmeme.
Čím vyšší teplota směsi, tím tužší je pak mýdlo.
Šleháme ručním šlehačem nebo mixérem. Když začne ze směsi vznikat hmota vzdáleně připomínající řídký pudink, přelijeme ji do formy. V tuto chvíli můžeme mýdlo navonět. Před vlitím do formy do směsi vmícháme 1/2 lahvičky vonného olejíčku, který máme rádi, ale není to nutné. Mýdlo samotné voní jádrově, jako "Mýdlo s jelenem".
Necháme ho pomalu chladnout a tuhnout na teplém místě přikryté ručníkem. Když ztuhne, ale nejpozději druhý den, pokrájíme na kostky a necháme 3 - 4 týdny na suchém místě dozrát. Zráním se mýdlo stává jemnějším.
K výrobě lze použít různé živočišné i rostlinné tuky i jejich směsi, je třeba jen mírně měnit množství přidávaného louhu.
Při práci s louhem je třeba dodržovat velkou opatrnost, neboť se jedná o silnou žíravinu. Nesmí se používat nádobí a nástroje hliníkové a měděné a vdechovat páry. Než se mi tenhle článek ztratil, v jednom z komentářů bylo doporučení, že je lepší házet krystalky louhu do vody, ne naopak, jak píšu já. Je to pak bezpečnější.
Jestli rádi zkoušíte, co všechno můžete vyrobit doma, mám pro vás recept na pravý domácí kvasový chléb.
Naše domácí mýdlo: