Domácí slanina

Předem upozorňuji, že je to obyčejná domácí slanina, nikoliv uzená.

Splašíme někde pěkné sádlo. Nejlepší je samozřejmě ze zabijačky. Mě se povedlo tentokrát narazit u řezníka na sádlo za 50,- Kč kilo. No nekupte to.

Základní recept:
1 kg sádla (nevadí, i když je mírně prorostlé masem)
50 g soli

Sádlo si nakrájíme jak vidíte na fotkách a pěkně do něj vmasírujeme sůl. Pak ho zabalíme do potravinové folie, aby se do něj nedosával vzduch a na 14 dnů uložíme do lednice. Po této době je slanina hotová a připravená k použití. Vydrží takřka neomezeně dlouho. Jak, to přesně nevím, protože ji vždycky tak do šesti týdnů zbaštíme. Uchováváme ji samozřejmě dobře zabalenou.
Chutí se výrazně liší od obyčejného sádla, které bychom jen tak hodili na pánev.
Použijeme-li slaninu pod vajíčka, už je nesolíme. Maso, které bychom takhle smažili, solíme méně. Používám plátky i na kuře při pečení.
Nedoporučuji tuto slaninu konzumovat syrovou. Sice si myslím, že by se nic nestalo, ale jistota je jistota. Jen na vlastní nebezpečí :-)


Tags: domácí výroba potravin, domácí strava, domácí kuchyně

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krecht

Jak si doma vyrobit burčák

Blackout: jak získat pitnou vodu