Kapary pampeliškové
Zrovna teď, v půli dubna, je ta správná chvíle, abychom si udělali vlastní domácí kapary z pampeliškových poupátek.
Malá poupátka pampelišek
sůl
olej (používám oloivový, ale myslím, že to je jedno.)
Vprostřed narostlých pampelišek uštipujeme co nejmenší poupata. Opereme, necháme oschnout a po vrstvách je skládáme do skleniček. Každou vrstvu posypeme solí a zakápneme olejem. Nakonec stlačíme, doplníme skleničku a horní vrstvu také zasypeme a zakápneme. Necháme stát 14 dní, než se nám to pěkně proleží. Pampeliškové kapary se hodí do salátů nebo v menším množství jako pochoutka ke steakům.
Nikdo netvrdí, že to chutná úplně stejně jako opravdové kapary, jen podobně. Nakonec pampeliška je úplně jiná rostlina. Kapary v Evropě roste například na Sicílii. Pro porovnání přikládám svojí starší fotku pravé kapary, šipka označuje poupátko. Čersvé jsem ho ochutnala a bylo strašně hnusné: