Zavřeniny - první dva týdny

Před dvěma týdny jsem psala článek "ZAVŘENINY", plný oslnění z nového způsobu uchovávání drobnějších druhů ovoce a dalších, např. lesních plodin.
V článku jsem slíbila pokus s hroznem vína - ono už nic jiného, co by šlo zavřít, na zahradě nemáme. A jak to dopadá?


Hrozen jsem zavřela do sklenice ihned po utržení. Zároveň jsem připravila kontrolní vzorek do sklenice povázané látkou, abych zajistila přístup vzduchu a zamezila množení octomilkám. Já je nemám ráda.
Oba vzorky jsem nechala dva týdny stát na kuchyňské lince, abych je mohla pozorovat.

Stav 10. 10. 2015, ihned po natrhání a zavření:

Vlevo vidíte kontrolní vzorek, vpravo hlavní pokus.

Stav dnes, 24. 10. 2015:


Hlavní sklenice v detailu:


A detail kontrolního vzorku:


Vidíme, že oba hrozny trochu slehly. U hlavní sklenice trochu uschla stopka a praskla jedna kulička. Zelené kuličky jsou nahnědlé a víčko je mírně vypouklé. Kontrolní vzorek vypadá o něco hůř. Stopka uschla úplně, některé kuličky jsou scrvklé a ty, které byly zelené, jsou v háji zcela. Objevují se drobné stopy plísně, zejména na spodní straně kuliček, které jsou v kontaktu se dnem sklenice. U hlavního vzorku žádnou plíseň nepozoruju.
K metodologii pokusu - dalo by se mi vyčítat, že kontrolní vzorek nebyl dost pěkný a byl i částečně nezralý. Ale když mě bylo líto zničit nějaký krásný hrozen...

Výsledky zatím nepovažuju za průkazné. Překvapilo mě, jak dlouho vínu trvá, než shnije.
Nicméně ve mě klíčí malinká naděje, že by to alespoň krátkodobě mohlo fungovat. Byla by to výborná metoda, aby lenoši (jako např. já), neměli žádnou práci se zavařováním ovoce. Jak by bylo krásné ovoce jen natrhat a zavřít a nepořádat kuchyňské manévry s mlýnky na ovoce, hromadami cukru a velkými kastróly nebo s hrnci a teploměry na zavařování!

Průběh pokusu:
Výsledek pokusu:
Zavřeniny otevřeny, 1. 3. 2016

Tags: zavřeniny, uchovávání ovoce, domácí kuchyně, preppers

Tags: zavřeniny, uchovávání ovoce, domácí kuchyně, preppers

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krecht

Jak si doma vyrobit burčák

Blackout: jak získat pitnou vodu