Radiace nad Evropou

Už jste to asi taky zaslechli. Nad Evropou se nám poflakuje radioaktivní oblak neznámého původu. Úřady ujišťují, že není důvod k panice, že záření je slaboučké. Ale stačilo k tomu, aby z USA přiletělo letadlo s přezdívkou Čmuchal a monitorovalo nad Evropou radiaci: https://www.novinky.cz/domaci/429958-cast-evropy-vcetne-ceska-hlasi-radioaktivni-jod-131-v-ovzdusi-zdroj-je-nejasny.html
Ony úřady většinou v takových případech ujišťují, že není důvod k panice. V tomto případě mají pravdu. Kdyby i nakrásně byla radiace velmi vysoká, stejně se nedá nic dělat, jen té panice propadnout a to by k ničemu nebylo.
Příčiny jsou neznámé (nebo tajné). Ví se, že něco bouchlo ve francouzské jaderné elektrárně Flamanville. Bezva, ono něco bouchne v JE a příčina radiace v Evropě je neznámá. Ale náhody se dějí. Spekulace, co se mohlo stát ve Flamanville, jsou tady: http://aeronet.cz/news/nad-evropou-se-vali-radioaktivni-mrak-pochazejici-zrejme-z-podivne-exploze-ve-francouzske-jaderne-elektrarne-vlady-mlci-francie-se-snazi-bagatelizovat-cely-incident-slovy-o-neskodnosti-radionuklidu/
Dále se ví, že byla prováděla tlaková zkouška evropských plynovodů, jestli jako nejsou poškozené a netěsné po zemětřeseních v Itálii. Tato zkouška se provádí izotopem jódu 131 (který je radioaktivní) a to proto, že je to krásně a viditelně fialový plyn a tak je zřetelně vidět, když někudy z potrubí uniká. A snad že jim to nějak nevyšlo a radioaktivní jód unikl víc, než se čekalo. To by byla celkem dobrá zpráva, protože tento druh jódu má poločas rozpadu 8 dnů a pak by tedy měl být pokoj. Ale některé zrávy hovoří už o druhém oblaku právě v těchto dnech.
Když se dostane radiace do ovzduší, nakonec napadá na zem a kontamunuje nám kde co. A může, jako po havárii Černobylu, otravovat houby a pod. až dva roky. Komu by se nechtělo klikat na odkazy v tomto článku, tady je krátká citace z toho druhého:
"Pokud máte doma kojence a připravujete mu třeba jablečné pyré z domácích poctivých jablíček, tak je dobré jablka po sběru na zahradě překontrolovat dozimetrem. Toto léto může být opravdu prostoupené radioaktivitou, bůhví, co všechno bude Evropou poletovat v následujících měsících. Malé dítě reaguje i na nízkou radioaktivitu jinak, než dospělý člověk. Nic neponechávejte na náhodě, pokud vám někdo bude tvrdit, že je to normální a neškodné, že se nad Evropou valí najednou mrak radioizotopů jódu, které pocházejí jedině z jaderného štěpení a ne z volné přírody, tak prostě na nic nečekejte a nevěřte chlácholením."
Co tedy můžeme dělat:
1) ihned pořídit jód v tabletkách. Proč? Organizmus jód potřebuje. Ukládá si ho zejména do štítné žlázy. Když narazí na ten radioaktivní izotop 131, uloží si ho a tu štítnou žlázu nám to nevratně poškodí. Když jsme nacpáni normálním jódem, organizmus ten škodlivý ignoruje. Jód jakožto doplněk stravy stojí kolem 170,- Kč a není v něm garantován deklarovaný obsah jódu. Jód v tabletkách jakožto léčivo je jen na lékařský předpis a doplácejí se pak 4,- Kč. Stálo mi za to skočit si k doktorce...
2) pořídit dozimetr neboli geigerův počítač a v budoucnu kontrolovat potraviny. Jenže geigerův počítač je drahá legrace, nad 10 000,- Kč. Protože mě současné zprávy trochu zneklidnily - mám poškozenou štítnou žlázu Černobylem - hledala jsem na internetu, jak to pořídit levněji. A alternativa existuje. Využívají ji hlavně Japonci, kteří mají s radiací bohaté zkušenosti. Je to taková trubice, která je součástí i geigerových počítačů. Tu píchnete do dírky od sluchátek ve svém chytrém telefonu a máte geigerův počítač. Na eBay to lze pořídit mezi 700,- až 1400,- Kč. Je samozřejmě třeba si stáhnout z GooglePlay odpovídající aplikaci. Koukala jsem se - a jsou tam.
Objednala jsem si tedy toto: http://www.ebay.com/itm/121585793976?rmvSB=true. Je jich víc typů, na tenhle jsem našla recenzi tady: http://www.whenshtf.com/threads/53833-Smart-Geiger-product-review. Ale viděla jsem i recenzi odsuzující... Přijde mi do měsíce. Kdyby to někoho zajímalo, můžu pak napsat, jestli to vůbec fungovalo. Prý narozdíl od profesionálních geigerů trvá měření dlouho, kolem 3 minut. Tak uvidíme.


Populární příspěvky z tohoto blogu

Krecht

Kniha JAK PŘEŽÍT KONEC CIVILIZACE aneb CESTA K SOBĚSTAČNOSTI

Jak si doma vyrobit burčák