Pečené balónky

Je to s podivem, ale i takové masově masírovací médium jako je www.tn.cz může udělat něco protispotřebního. Zejména občanská iniciativa Ládi Hrušky, který se snaží vést národ k návratu do vlastních kuchyní. I zkusila jsem podle něho upéct langoše. Pravda, jmenuje se to langoše, i když výsledek s langošem nemá zhola nic společného. Ale je to moc dobrý a zajímavý recept. Nazvala jsem si ho Pečené balónky.

Pečené balónky:

1 kelímek (150 g) bílého jogurtu
2 kelímky hladké mouky
Lžička kypřícího prášku do pečiva a soli (té raději trochu méně)

To je na jeden plech. Nezvětšují se do stran, jen do výšky, takže se můžou skládat blízko k sobě.

Mouku osolíme, přidáme prášek do pečiva a vpracujeme jogurt. Uhněteme hladké těsto a dáme do lednice na půl hodiny odpočinout. Pak vyválíme tenkou placku (měla jsem to tak 4 mm), skleničkou vykrojíme kolečka, dáme na pečící papír a do trouby na 180 stupňů. Pečeme do zlatova asi 8 minut. (Já asi 15 minut při 200°C). Když nejsou hodně upečené, těsto je docela gumové. Chce to upéct spíš víc. Potom jsou balónky křupavé a křehké.
Hned po vyndání z trouby potřít rozpuštěným máslem.

Pak například potřeme česnekem utřeným se solí a trochou oleje, kečupem a nakonec nastrouháme tvrdý sýr. Nebo naplníme smetanou, marmeládou a cukrem.

Poznámka pro odpůrce jogurtu: těsto není nakyslé a jogurt v tom není poznat.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krecht

Jak si doma vyrobit burčák

Blackout: jak získat pitnou vodu