Domácí jogurt a Labi
Dnes bychom mohli pokračovat v podvracení spotřební civilizace tím, že bychom přestali kupovat barvené průmyslové jogurty, které obsahují škrob a zvířecí střevní kultury místo lidských (tyhle hrůzy jsem nedávno četla).
Kupodivu je velmi jednoduché si vyrobit doma bílý jogurt.
Koupíme 2 l plnotučného mléka a naočkujeme ho kvalitním jogurtem (ze supermaketu...). Já používám Hollandii nebo Selský jogurt.
Pak část jogurtu vmícháme do mléka a zbytek sníme.
Mléko s jogurtem chvilku šleháme - kupodivu pak není vznilký jogurt kyselý - a postavíme do trouby, kterou nastavíme na teplotu 45 až 47°C. Počkáme přibližně 5 hodin, kdy zásadně s nádobou neklepáme. To by pak nikdy nezhoustlo.
Při výrobě máme dvě možnosti:
Buď si nalijeme naočkované mléko rovnou do zašroubovaných skleniček, které s hotovým jogurtem dáme do lednice a pak je jíme třeba s ovocem, medem, marmeládou, kokosem, co kdo rád... nebo necháme jogurt vzniknout v hrnci, to když máme v úmyslu z jogurtu vyrobit Labiho (oficiálně se to jmenuje Labneh, čerstvý libanonský sýr, Labi tomu říká můj muž).
To pak do vzniklého jogurtu vmícháme 2 polévkové lžíce soli, důkladně promícháme, přelijeme na silné plátno, svážeme do uzlíku a necháme odkapat 24 hodin.
Labiho můžeme jíst jak je nebo si z něj můžeme udělat pomazánku. Já to mám ráda s trochou olivového oleje, kousky oliv a s česnekem.
Syrovátku, tedy to, co odkapalo, používám např. do omáčky ke špagetám.
Shrnutí:
Jogurt: 2 l mléka
2 až 4 lžíce živého jogurtu
ušlehat, nechat v troubě při teplotě 45 - 47°C 5 hodin
Labneh:
2 l jogurtu
2 lžíce soli (když Labneh neosolíme nebo jen málo, vznikne něco jako Lučina, ale rychle se kazí)
nechat až 24 hodin odkapat přes plátno
Ušetříme, když si necháme trochu jogurtu v ledničce na příště, nemusíme už kupovat další.
Obrázky s postupem najdete např. na:
Tags: domácí výroba potravin, domácí strava, domácí kuchyně