Vatikánský chléb štěstí

(Jestliže jste nedostali kousek těsta, ZDE je návod, jak založit úplně nový Vatikánský chléb štěstí)

Dnes se mi stala zvláštní věc. Zazvonil soused, že mi jeho žena, moje kamarádka něco posílá. Podal mi zavázanou sklenici a tento dokument:

"Vatikánský chléb štěstí

Stala jste se šťastnou obdarovanou majitelkou vatikánského chleba? Nebo naopak netušite, o čem je řeč? Pro ty z vás, které tápou a bádají, co to vlastně je ten vatikánský chléb, máme malé 'rozluštění záhady. Vatikánský chléb štěstí koluje po světě stejné jako řetězové emaily. Vatikánský chléb (buchta) se vám dostane do rukou ve chvíli, kdy u vás může něco změnit. Nikdy byste ho neměla sama vyhledávat a shánět. On si vás najde sám. Je obklopen tajemstvím, protože se přesně neví kdy a kde tato "kolovačka" vznikla. A právě protože je zahalen do tajemného pláště, obdarované ženy podlehnou a upečou ho, neboť jsou zvědavě, co z darovaného dílu těsta vznikne.
Princip spočívá v tom, že se vám do rukou dostane darované těsto. To necháte na lince a týden se o něj staráte - přidáváte ingredience, micháte, ... šestý den těsto rozdělíte na čtyři díly. Jeden si necháte a zbylými třemi někoho obdarujete. Osobě, kterou jste si pro darování chleba vybrali, musíte předat těsto společné s receptem.
Vatikánský chléb štěstí můžete jíst kdykoliv, avšak péct ho múžete jen jednou za život.
Chléb přinese štěstí celé rodině a tomu, kdo se o těsto celý týden staral, splní velké přání.

POSTUP

Darované těsto by nemělo přijít do styku s kovovými předměty. Proto ho umístíme do plastové či skleněné misky, zamícháme vařečkou, přikryjeme utěrkou a cely týden necháme přikryté těsto stát na lince.

PONDĚLÍ
Do těsta přidáme 250 g krupicového cukru. Nemícháme.

ÚTERÝ
Přidáme 250 ml mléka. Zamícháme.

STŘEDA
Přidáme 250 g polohrubé mouky. Zamícháme.

ČTVRTEK
Těsto promícháme ráno, v poledne i večer.

PÁTEK
Přidáme 250 g cukru, 250 ml mléka a 250 g polohrubé mouky. Zamícháme.

SOBOTA
Těsto dobře promícháme a rozdělíme na 4 díly.

NEDĚLE
Do jednoho dílu přidáme 250 g polohrubé mouky, 250 ml oleje, 3 vejce, 3 nastrouhaná jablka, půl prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, půl lžičky skořice, půlku nalámané čokolády (nejlépe na vaření), 2 hrsti nahrubo nasekaných ořechů, hrst rozinek, vanilkový cukr. Vše důkladně promícháme.
Pečeme v pekáči na pečícím papíru. Těsto je potřeba hlídat, protože je poměrně rychle upečené. Byla by velká škoda, kdyby se vám váš chléb štěstí připekl. Upečenou buchtu nedávejte do lednice.
Vatikánsky chléb štěstí můžete ještě podle chuti svrchu pocukrovat a pak už si jen užívejte ten nadýchaný, lahodný, provoněný vatikánský koláč. Hned po prvním soustu budete vědět, že ten týden péče o těsto za to stál!

V neděli nebo v pondělí někomu darujte zbylé tři díly."

Jestli rádi pečete, koukněte se také na pravý domácí kvasový chléb, který si můžete velmi jednoduše vyrobit doma. Jestli naopak neradi pečete, možná by vás bavilo si zkusit marcipán nebo uvařit vlastní domácí mýdlo.

Přinese Vatikánský chléb štěstí?

To je těžká otázka. Jestliže mu opravdu celou svou duší věříte, pak Vám štěstí přinese, zvláště, nosíte-li v sobě už dlouho velké přání. Máte-li ale v srdci nejistotu, zrovna teď vyhledáváte, jestli je Vatikánský chléb štěstí kouzelný, pak to pro Vás bude moc dobrá buchta, která nijak zvlášť kouzelná nebude. Tradice je to ale hezká Usmívající se.
Štěstí spočívá hlavně v tom, že si na vás někdo vzpomněl a stáli jste mu za to, aby vám dát kousek těsta.

A jak chutná Vatikánský chléb štěstí?

Jak by se dalo čekat, dost štrůdlově. Ale je hodně sladký. A přestože je velmi křehký, docela zasytí. Žádná dietka. Když jsem ho nechala přes noc stát na stole nezakrytý, neoschl. Nevím, jestli je to tím, že je zázračný nebo velmi mastný.

Takhle vypadá hotový:

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krecht

Kniha JAK PŘEŽÍT KONEC CIVILIZACE aneb CESTA K SOBĚSTAČNOSTI

Jak si doma vyrobit burčák