Jak odolat chřipce? Pomůžou sedmikrásky.
K čemu sedmikrásky? Čaj nebo med z této bylinky bylo to jediné, co mě osobně opravdu zastavilo začínající nachlazení nebo chřipku. Když mě začne pálit v krku a bolet hlava, dám si několikrát za sebou čaj nebo lžíci sedmikráskového medu a ono to přejde. A tak nevím, jaká nemoc by z toho nakonec byla. A když někdo z rodiny onemocní, rychle se zase uzdraví, když je léčen touhle malou bylinkou.
Když už onemocníme, můžeme si zmírnit následky nemoci - koukněte na článek Jak nebýt po nemoci zesláblý.
Sedmikráskový med
500 ks květů sedmikrásky přelijeme 3/4 l vařící vody, přidáme na kolečka nakrájený, v horké vodě dobře omytý citrón, z něhož jsou odstraněna jadérka, aby med nehořkl. Necháme louhovat 24 hodin a pak hmotu i s vodou vylisujeme přes husté pláténko do vysmaltované, skleněné nebo kameninové nádoby.
Přidáme 3/4 kg cukru krystalu, promícháme a svaříme do hustoty tekoucího sirupu. Horkým medem plníme menší skleničky.
Čaj
Polévkovou lžíci sušených nebo dvojnásobek čerstvých opraných květů zalijeme 1/4 l vřelé vody a necháme 20 minut louhovat. Trocha rumu a medu neuškodí. Ale ten med ze sedmikrásek je lepší.
Lze i kombinovat se zázvorem.
Sedmikrásky jsou často opomíjené. Asi proto, že je vážně hrozný opruz je trhat. Mám metodu, jak si to zjednodušit - to vidíte na obrázku. Ale kvítka pak, když chceme vařit med, musíme stejně spočítat. Vždycky si spočítám první pětistovku a ostatní pak odhaduju.