Jak nebýt po nemoci zesláblý
Už jste zažili, že jste se například po chřipce nebo jiném horečnatém onemocnění cítili slabí jako moucha? A to i přes to, že jste vzorně během nemoci jedli předepsané léky, přidávali umělé i přírodní vitamíny a krmili jste se silným hovězím vývarem?
Nemusí to tak vždycky být.
Když jsem byla malá a přinesla jsem si domů něco pěkného, nachlazením počínaje přes různé příušnice až po zápal plic, nastoupila babička a krmila mě vždycky měkkým tvarohem smíchaným s hromadou cukru. A to alespoň dvakrát denně kompotovou misku.
Na dlouhá léta jsem na to zapomněla. Připomněl mi to nedávno jeden bylinkář v televizi.
Při horečce tělo spotřebuje hromadu energie, aby mohlo topit. Vyrábí ji ze spousty cukru a bílkovin. Když je nedostane zvenčí, použije vlastní zdroje, například si energii vyrobí ze svaloviny. Je pak jasné, že když po nemoci vylezeme z postele, sotva stojíme na nohou.
V zimě jsem to zkusila, dcera měla chřipku a mě došly sedmikrásky (viz článek Jak ododlat chřipce? Pomůžou sedmikrásky). Dávala jsem skoro víc cukru než tvarohu (má ráda sladké) a přidala jsem i syrový žloutek. A ano, fungovalo to. Nebyla po nemoci téměř unavená.
Ještě poznámka k horečce: tělo ji využívá jako přirozený obranný mechanismus, choroboplodné zárodky ve vedru chcípají. Proto, pokud trubička od teploměru nechce vybouchnout a rtuť neleze ke 40°C, neměli bychom horečku snižovat antipyretiky. Nemoc si tím jen prodlužujeme. Ale kdo to má vydržet...
ilustrační foto http://nejedle-recepty.blogspot.cz