Jak založit nové těsto na Vatikánský chléb štěstí

V poslední době jsem si všimla, že mezi lidmi frčí Vatikánský chléb štěstí. Princip spočívá v tom, že vám někdo daruje kousek těsta, vy o něj týden pečujete, krmíte ho a množíte a pak vám toto pečivo přinese štěstí. Aby se tak stalo, musíte kousky těsta darovat dalším lidem.
Ale co když se k vám kousek těsta nedostal? Nebo jste ho už upekli, snědli a těsto rozdali, ale chléb vám tak chutnal, že byste si ho rádi dali znovu, ale nevíte jak začít?
Udělala jsem nějaké pokusy a tady je výsledek:

Založení nového těsta na Vatikánský chléb štěstí:

Do hrnečku dáme 50 g hladké mouky, 50 ml vody, promícháme a přikryjeme, necháme stát v pokojové teplotě.
Po 24 hodinách v těstu vidíme první bublinky a je trochu nafouklé. Přidáme 25 g hladké mouky, 25 ml vody a promícháme.
Když uvidíme, že se kvásek zvedá a znovu se v něm objeví bublinky (cca za dvě hodiny po přidání mouky a vody - viz první obrázek), přidáme 120 g polohrubé mouky, 120 g mléka, 110 g cukru písku a promícháme.
Po dalších 24 hodinách se začneme o těsto starat stejně, jako bychom ho dostali.

Stála jsem ale před problémem, kolik že to má vážit mateřský kousek těsta, který jsem dostala tuhle od sousedky a poslala jsem ho dál. Nezvážila jsem ho. Po krátkém telefonování jsem zjistila, že ho nezvážil nikdo. Potřebovala jsem to vědět, abych měla správné množství na pečení.
Řekla jsem si, že ze sebe nebudu dělat hlupáka a obrátila jsem se o pomoc na královnu věd.
Vznikla mi rovnice:
x + 1500 = 4x
kde x = mateřský kousek těsta, který se má rovnat jednomu ze čtyř dílů, které po týdením množení vzniknou a 1500 je součet hmotností všech surovin, které jsem za týden do kvásku přidala.
Vyšlo 500 g. Je to správně? Vy, kteří jste těsto dostali, zvažte ho prosím a napište.


Celý postup, jak pokračovat, abyste si mohli nakonec Vatikánský chléb štěstí upéct, nejdete ZDE.

Když si ale takhle těsto založíte sami, porušíte tím všechno, co dělá Vatikánský chléb štěstí tou kouzelnou buchtou a vznikne vám jenom normální, mimořádně časově náročná a drahá buchta.
Těsto jsem dál neposlala, nechtěla jsem, aby se pletlo někde mezi tím originálním.

Jestli rádi pečete, koukněte se také na pravý domácí kvasový chléb, který si můžete velmi jednoduše vyrobit doma. Jestli naopak neradi pečete, můžete zkusit marcipán nebo by vás možná bavilo si doma uvařit vlastní domácí mýdlo.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krecht

Jak si doma vyrobit burčák

Blackout: jak získat pitnou vodu