Jak vyléčit chronický zánět střev
Je tomu už dávno, co jsem byla mladá, něco přes dvacet. Ráda jsem si často dávala chleba se sádlem a cibulí. Ale po čase mě po něm přepadaly bolesti břicha a úprk, víte kam.
Netrvalo to dlouho a tyto úprky mě přepadly po každém jídle. Nakonec i po suchém rohlíku. Bála jsem se něco sníst jinde než doma, protože jsem pak neměla moc času...
Zašla jsem k doktorce a její názor mi radost neudělal. Prý to tenkrát vypadalo na chronický zánět střev a barvitý popis vyšetření, která měla její diagnózu potvrdit, mě taktéž nepotěšil.
Vyděsila jsem se a protože jsem celý život zvyklá řešit věci po svém (někdy úspěšně a někdy naopak), kontaktovala jsem popradského léčitele. Takového spíš bylinkáře než kouzelníka. Abyste četli dál, předem prozradím, že mě jeho kůra zcela vyléčila a fungovala i na další moje tehdejší neduhy jako akné, neurčité podivné alergie a různé exzémy.
Ale něco to stálo.
Předepsal mi šestitýdenní dietu a kde jsem vzala dost pevné vůle, abych to vydržela, to vážně nevím, ale stálo to za to. A protože čas od času narážím na informace o pacientech trpících chronickým zánětem střev nebo dokonce Crohnovou chorobou a lékaři jim nejsou schopni pomoci, rozhodla jsem se, že tuhle dietu zveřejním.
1. Na těch 6 týdnů jsem musela přestat kouřit, ačkoliv bych řekla, že pan léčitel byl jen škodolibý militantní nekuřák.
2. Jí se 5 x denně po 3 hodinách.
3. Mezi jídly se musí vypít vždy alespoň 1/2 litru čisté vody (nikoli minerálky, už by byly přetížené ledviny).
4. Odpoledne ještě k tomu 2 dcl čerstvě vymačkané mrkvové šťávy s 1 lžičkou olivového oleje.
A teď k jídelníčku:
Jíst se smí jen čersvá syrová nijak neochucená zelenina a ovoce. Žádná sůl, koření, olej, cukr, prostě NIC. Ráno se začne zeleninou a k snídani se musí kapusta s bílým zelím.
Druhé jídlo je ovocné, pak zase zelenina, pak ovoce a končí se zeleninou.
Smí se zelí, kapusta, salát, špenát a podobně, prostě jemná listová zelenina. Rajčata, okurky, kedlubny, papriky... Nesmí se žádná cibule, česnek, křen - nic dráždivého.
Z ovoce se smí všechno mimo citrusů, rybízu a ananasu, jahod jen pomálu. Základem mají být banány s jablky.
Nakrájet nebo rozmixovat si to můžete jak chcete.
Po týdnu jíte plnou mísu na knedlíky, protože máte hlad. Také jsem po několika dnech strávila noc zvracením. Soudím, že proto, že můj zažívací trakt byl zaplněn nestrávenými zbytky rostlin a mě chyběla profesionální sestava čtyř žaludků. V této souvislosti musím zdůraznit, že je naprosto nutné veškerou potravu perfektně rozžvýkat.
Po druhém týdnu smíte přidat 1 hrnek kysaného mléka a ořechy kvůli bílkovinám a tuku. Nevěřili byste, jak jsem se na to těšila.
Po dalším týdnu se k polednímu zeleninovému jídlu má přidat porce ryby podušená ve vodě a opět bez jakéhokoli ochucení. S tím je potřeba být opatrní. Když jsem to udělala poprvé, byla to pak moje druhá noc, co jsem prozvracela... Ale asi je to potřeba, protože organismus si žádá bílkoviny.
Moje zkušenosti:
Hlad jsem přestala mít po dvou týdnech a kupodivu jsem nezhubla nijak drasticky. Fyzicky nic moc, byla jsem slabá. Jít do schodů bylo únavné, ale další účinky byly naprosto ohromující.
Tak jasné, lehké a bystré myšlení jsem nikdy před tím ani potom nezažila. Stačilo mi spát 4 až 5 hodin, abych se cítila neuvěřitelně čilá a vydrželo mi to celý den, neznala jsem únavu. Žádná otupělost, žádné "jak to kruci bylo, nemůžu si vzpomenout".
Různé vyrážky, alergie a podobně samy zmizely.
Když jsem se pak ihned po vypršení těch šesti týdnů vrátila k běžným stravovacím návykům průměrného středoevropana, tyhle účinky bohužel pominuly, ale střevní potíže byly pryč a už se mi nikdy nevrátily.
Je to ale velmi časově náročné. Než sníte mísu na knedlíky jemně nakrájené zeleniny k snídani (tak druhý až třetí týden množství klesá, hlad mizí, usadí se to na rozumnějším množství), už abyste si začali chystat svačinu. A navíc to alespoň mě stálo strašně moc vůle. Nemám k zelenině ani ovoci nijak kladný vztah a opravdu jsem trpěla. Stříhala jsem si metr a těšila se na cigáro a steak s hranolkama. Nicméně před tím jsem si ho taky dát prostě nemohla, jak mi po každém jídle bylo špatně. Po té dietě jsem ihned mohla jíst normálně.
Soudím, že kdybychom se takhle naučili stravovat trvale, byli bychom zdrávi. Bez alergií, cukrovky druhého typu, vysokého tlaku a dalších civilizačních nemocí. Nepotřebovali bychom hrsti prášků, protože bychom neměli zasekaný organismus kde čím, co nám dnes prodávají místo jídla. Navíc člověk není evolučně vybaven na trávení mnoha tepelně upravených potravin, které už pár tisíc let konzumuje.
Jen by bylo nutné vynechat mrkvovou šťávu, zničila by nakonec játra.
Ale nevím, jestli se to dá vydržet.
Ilustrační obrázek: http://www.fotogalerie.cz/kuliomario/kravy/nejlepsi/160236-krava-zere.html