Houbová omáčka "Kloboukovka"
Rostou houby a tak stojí za to podělit se o recept na kloboukovou houbovou omáčku. Pro milovníky hub se jedná o gastronomický zážitek, jsou to totální houbové orgie. Odpůrci hub prchají a omdlévají.
O co se jedná?
Nasbíráme velké houby a uvaříme celé klobouky. Čím větší, tím lépe.
Vařím to ze všech druhů hříbků. Nejlepší je samozřejmě z praváků, ale není to k zahození ani z panských hřibů nebo velkých babek a modráků. Nezkoušela jsem bedly, protože nejsem zrovna znalec hub a nějakou záměnou za jedovaté houby bych nerada poslala sebe i celou rodinu na pravdu boží.
Recept pro 3 osoby:
6 pořádných hřibů s kloboukem o průměru větším než 10 cm (menších prostě potřebujeme víc)
1 větší cibule
máslo
1/2 l sladké smetany, čím tučnější, tím lépe
hladká mouka
sůl
Houby očistíme a můžeme uříznout nohy, které pak nakrájíme na plátky. Máme-li pochybnosti, jestli klobouk není červavý, nakrojíme ho od kraje do středu a koukneme se. Klobouk lze rozkrojit na půl, ale je to škoda.
V hrnci na másle zpěníme velmi jemně nakrájenou cibulku, pak zalijeme malým množstvím vody a vložíme klobouky.
Osolíme.
Po deseti minutách přisypeme nakrájené nožičky.
Vaříme dalších 10 až 25 minut, podle velikosti klobouků. Občas ode dna promícháme, aby se nepřilepily. Jestli jsou vařené, můžeme zkusit pícháním vidličkou. Když to nevrže, je to hotové. Jednou jsem měla tak veliké klobouky, že jsem je vařila třičtvrtě hodiny. To pak stačil každému jen jeden.
Ve smetaně pořádně rozkvrdláme vrchovatou lžíci hladké mouky a přilijeme k houbám. Opatrně ode dna promícháváme a vaříme dalších 3 až 5 minut.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Každý kraj a každá rodina má své varianty dochucení. Někde pepř, někde kmín, jinde dělají cibulku na sádle nebo slanině. Připravte si to podle svého. Já to nejraději takhle, aby mi nic nerušilo houbovou chuť.
Houbičky v hrnci před vmícháním smetany - a na talíři
Tento recept je můj vlastní "vynález". Jestliže si ho přejete použít na svých stránkách, nekopírujte ho prosím. Odkažte na něj.
Tags: domácí výroba potravin, domácí strava, domácí kuchyně