Houskové knedlíky
Ale ne, nemyslím si, že jsem houskovými knedlíky objevila Ameriku. Jen jsem si všimla, že hospodyňky stále častěji podávají ke svým jídlům knedlíky kupované. Nedávno jsem to také udělala a byla jsem upřímně překvapená, jak je tenhle komerční výrobek hnusný.
A tak jsem se rozhodla připomenout, jak je takový obyčejný český knedlík jednoduchý. Jediný opruz spočívá v čekání, než to vykyne. Ale to je bohatě vyvážené nejen tím, že domácí knedlík je mnohem lepší než ten koupený, ale i tím, že víme, "co v tom je".
Základní recept na domácí houskové knedlíky:
450 g hrubé mouky (ale nám víc chutná z polohrubé)
250 ml mléka
2 celá vejce
1 pytlíček sušeného nebo 1/2 balíčku čerstvého droždí
1 malá lžička soli
2 rohlíky
Vejce a droždí rozvedláme v mléce. Mouku a sůl smícháme v míse na knedlíky. Vlijeme mléko a promícháme. Pak mícháme v míse dokola od krajů do středu a to tak, že od spoda nahoru. Děláme to tak dlouho, dokud se na povrchu těsta nezačnou dělat puchýře, což se stane tak po minutě míchání. Pak přidáme rohlíky nakrájené na kostičky, dobře promícháme a necháme hodinu až hodinu a půl (podle teploty prostředí) vykynout. Vytvoříme dvě šišky a hodíme do vřelé vody, ve které už je lžíce mouky (povrch knedlíku pak není slizský) a vaříme 25 minut. V půlce vaření šišky otočíme podle podélné osy o 180 stupňů, aby se uvařily rovnoměrně.
Když knedlíky vyndáme, musíme je ihned propíchat nebo nakrájet na kolečka, aby se nám nesrazily. Horké je krájíme kráječem na knedlíky nebo nití. Vychladlé propíchané můžeme normálně nakrájet nožem.
Tags: domácí výroba potravin, domácí strava, domácí kuchyně