Prosím, nevyhazujte potraviny
Píše se o tom hodně. Prý Evropa vyplýtvá až 30% potravin. Stěžejní část vyhodí už supermarkety, ale i domácnosti mají máslo na hlavě. A jiná část světa hladoví. Drancujeme půdu a další zdroje, abychom výsledky odvezli na skládky.
EU už se tím dokonce zabývá - mírní svoje absurdní předpisy o trvanlivosti potravin.
Často, když vynáším odpad, zahlédnu v kontejneru ovoce, zeleninu, nerozbalené sýry, pečivo, jogurty, dokonce i balíček masa.
Co jsem myslím ale nikdy neviděla, byla potravina, kterou by vařila sama hospodyně. Je to tak, své práce si samozřejmě vážíme, nebudeme plýtvat tím, co nás stálo nějakou námahu. Mě by taky kleplo, kdybych měla odnést do odpadků svůj vlastní chleba nebo koláč. Nebo něco, co jsem pečlivě pěstovala na zahrádce.
Tak se na to pojďme kouknout trochu jinak. Třeba na výrobě jogurtu se podílela hromada lidí. Někdo se někde staral o krávu, někdo se mléku věnoval ve fabrice, jiný vymýšlel kelímek a další vezl hotový jogurt do obchodu. Tam ho nějaká špatně placená sedřená paní vlekla v přepravce do regálu.
Pak přijdeme my a hodíme ho do košíku. Dáme do lednice. Zapomeneme na něj. Po týdnu ho najdeme a vyhodíme.
Kdybychom si vážili práce jiných lidí, nemohli bychom to udělat.
Ale je tu ještě jiné hledisko.
Jak jsme se museli našaškovat a co všechno udělat, abychom si vydělali peníze a mohli pořídit nákup! Ten hloupý malý jogurt je nepřímým produktem naší vlastní námahy. Kdybychom ho dokázali takhle vnímat, vážit si své vlastní práce i sami sebe, nikdy bychom ho vyhodit nedokázali. Vnímejme ho stejně, jako vlastnoručně upečený koláč.
A tak vás všechny ještě jednou prosím - nevyhazujte potraviny...