Stará chodská kuchyně

Začátkem letošního července jsme vyráběli velkoplošné samolepy pro národopisnou výstavu v obci Díly na Chodsku.
Součástí výstavy byly také původní chodské recepty. Jsou levné, prosté a rychlé. Pár jsem jich pro vás vybrala. Myslím, že by mohly někoho zaujmout:

ŠLEJŠKY (na Postřekovsku se jim říká "nahý děti")

1 kg brambor, 40 dkg hrubé mouky, 1 vejce, sůl
Uvařený brambůry nastrouháme, přidáme sůl, hrubou mouku, vejce ha vypracujeme tuhý těsto. Z těsta vyválíme na vále váleček, krájíme z něho menší kousky, který upravujeme na šlejšky 5-7 cm dlouhý. Hotový pokládáme na pekáč vedle sebe. Pečeme v horký troubě. Upečený buď pomastíme ha nebo políváme kváskem ha ještě zapékáme.
Kvásek: do mlíka nebo kyselý smetany rozkvedláme vejce, přidáme sůl, drobet hladký mouky a podlíjeme šlejšky, který dohromady s kváskem ještě chvíli pečeme. Teký se můžou šlejšky vařit ve vodě, dokud nevyplavou na povrch. Pak se podávají k masu. Můžou se teký podávat jenom vomaštěný ha posypaný smaženou strouhankou nebo moučkovým cukrem.

Text a fotografie -Jana a Kateřina Karpíškovy z Postřekova:

TOČ

1 I mléka, 6 velkých brambor, 1 kg hrubé mouky, 2 vejce, 50 g kvasnic, česnek, sůl
Brambory osolíme a nastrouháme. Před upotřebením je dáme do čisté utěrky, nebo plátěného sáčku a dobře vymačkáme. Z mléka, kvasnic a trochy mouky uděláme kvásek. Ke kynutému kvásku přidame nastrouhané brambory, mouku, pridáme mléko a vajíčka. Dochutíme česnekem utřeným se solí. Lijeme na sádlem vymazaný litěný pekáč. Necháme 1/2 hod. kynout. Dáme do velmi málo vyhřáté trouby, kterou během pečení silně vyhřejeme. Pečeme asi % hodiny, až se tvoří zlatá kůrčička. Při pečení se může dát na povrch těsta kousek sádla.

VDOLKY

1 šálek husté smetany, 3 polévkové lžíce hladké mouky, trochu soli, 3-4 vejce a máslo
Smetanu, mouku a sůl je třeba rozmíchat tak, aby se netvořily hrudky. Do hladkého těsta se zamíchají 3-4 vejce. Smažíme na rozpuštěném másle buď na pánvičce, nebo v kameninovém pekáčku. Rozpuštěné máslo musí pouze pokrývat dno nádoby, ve které vdolky smažíme.

POLÉVKA NAŠÍ BÁBY

Vezmi hustou kyselou smetanu, přidej lžičku mouky, tři žloutky a vody tak, aby bylo polévky dost. Všechno to smíchej, přidej kousek masa a dej vařit. Osolit musíš teprve až se nese polévka na stůl, jinak by se srazila.

Tyto recepty vypracovaly: Zdeňka Bohmannová a Tereza Duchková

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krecht

Jak si doma vyrobit burčák

Blackout: jak získat pitnou vodu