Jak předejít chřipce
Titulek zní velmi sebevědomě, stoprocentní prevence chřipky to ale přece jen není. Existuje však způsob, kterak nebezpečí nákazy velmi výrazně snížit, když se musíme pohybovat mezi lidmi v obdobích chřipek a dalších viróz.
Stačí cucat hřebíček. To koření samozřejmě.
Hřebíček nám dezinfikuje ústní dutinu a krk a při výdechu i dutinu nosní, takže vdechnutý virus je s velikou pravděpodobností neutralizován.
Nicméně je třeba dávat pozor na další brány do organiznu, které mohou patogeny využít. To je především sliznice oka, proto bychom si neměli do očí sahat neumytýma rukama a dávat pozor na kýchající osoby. (Já nosívám v období chřipek venku sluneční brýle).
Stejnou službu jako hřebíček nám poskytne i stroužek česneku. Ale náš dech pak není pro okolí příjemný a při dlouhodobějším cucání může česnek poškodit zubní sklovinu.
To ten hřebíček nám naopak dech osvěží a zubům je prospěšný. Tiší i bolavé dásně.
Když se rozhodnete tento způsob prevence vyzkoušet, hřebíček nekousejte, prostě ho jen cucejte.
Od té doby - a už je to několik let -, co tento způsob používám, jsem opravdu ani chřipku ani jinou nakažlivou chorobu nechytla. Dříve jsem nějaké problémy tohoto druhu mívala tak dvakrát do roka. (Tedy musím to ihned zaklepat).
Zdroj obrázku: http://www.webozdravi.cz/zelena-lekarna/hrebicek-koreni-ktere-plati-na-bolave-zuby - na této stránce najdete další informace, jak moc je hřebíček prospěšný.
Nejlepší samozřejmě je mít dobře vycepovaný a skvěle fungující imunitní systém. Moje vlastní macecha je doktorka a ta tvrdí, že každý by měl denně sníst jeden živý jogurt. Jogurtové kultury prý imunitní systém posilují. O dalších zdraví prospěšných vlastnostech živých jogurtů jistě není třeba se rozepisovat. Například jeho preventivní účinky proti osteoporóze jsou všeobecně známé.
Když už si chřipku odněkud přineseme, můžeme v jejích začátcích nasadit sedmikrásky. Psala jsem o tom v článku Jak odolat chřipce? Pomůžou sedmikrásky. Koupit se dají v prodejnách s bylinkami.
Zároveň bychom měli ve velkém jíst silný slepičí (v nejhorším kuřecí) vývar, protože v tomto mase jsou obsaženy látky, které hubí viry.
Jestliže nakonec všechno selhalo a my trpíme horečkou, můžeme alespoň následky minimalizovat, abychom, až vylezeme z postele, nebyli slabí jako mouchy. Návod najdete v článku Jak nebýt po nemoci zesláblý.
Jeden můj prastrýc, starý lékař, říkával, že nejlepší lék na všechno je postel. Je moc důležité chřipku dobře vyležet a toxiny vylučované viry pořádně vypotit. Na pocení při nachlazeních a chřipkách se dnes už dost zapomíná, ale je to dobrý způsob, jak si nemoc zkrátit.
Máte i vy nějaké další vyzkoušené metody? Napište je prosím do diskuze. Takových informací, zvláště v období chřipek, není nikdy dost.