Masový dort
Možná se některým z vás stalo, že nádherný sladký dort, který jste s láskou zdobili, byl přijat s poznámkou - škoda, že to není slané a masové. Mě se to stalo u mužské částí rodiny a tak jsem se rozhodla, že nebudu poslouchat hloupé řeči a raději jim rovnou takový dort upeču.
Recept vychází z francouzské kuchyně a jeho předobrazem je Palačinkový pahorek:
9 palačinek z řidčího těsta
1 velká cibule
500 g jakéhokoliv libového masa (vejde se i víc)
cca 200 g plátkového sýra
3/4 kostky změklého másla
1 až 2 velké stroužky česneku
olej, sůl, pepř
Maso nakrájíme na kostky, orestujeme na oleji a jemně nakrájené cibulce, podlijeme, podle druhu masa můžeme a nemusíme přidat kostku masoxu, opepříme. Dusíme do měkka.
Kostky masa rozmixujeme v něčem takovém spolu s různým kořením, česnekem - podle toho, co máme rádi. Vrátíme do šťávy a promícháme. Můžeme to rozředit vodou a trochou oleje tak, aby vznikla hustší kaše.
Pak mažeme palačinky a skládáme je na sebe:
Navrch položíme poslední palačinku a obložíme plátky sýra. Nahoru jsem tentokrát použila slabé plátky rajčete, ale můžete to ozdobit třeba i feferonkami. Chtěla jsem, ale někdo mi je sežral.
Obložený pahorek krátce zapečeme. Je třeba to hlídat. Když se sýr spojí, ihned vyndáme z trouby. Stane se tak po 5 až 10 minutách.
Zatavený dort necháme vychladnout a zatím utřeme česnek se solí a vmícháme ho do másla. Česnekem nešetříme, jen ať je to porádně nabroušené. Vzniklou pomazánkou dort ozdobíme. Netrvrdím, že se mi to nějak zvlášť povedlo, na tyhle věci jsem docela nešikovná.
Fantazii se meze nekladou. Naplnit, ochutit i ozdobit se to dá vpodstatě jakkoliv. Chlapská část naší rodiny je z toho nadšená vždycky.