Domácí rohlíky

V poslední době se ve sdělovacích prostředcích množí špatné zprávy o bílém pečivu. Výrobci jsou tlakem na snižování ceny nuceni pečivo šidit a přidávat do těsta věci, které nemám chuť jíst, natož to dávat své holčičce. Například ZDE.
Ať už je to pravda nebo ne, pro jistotu jsem učinila další krok v podvracení spotřební civilizace tím, že jsem průmyslově vyráběné bílé pečivo přestala kupovat a peču si ho sama.
Po nějakém laborovaní Vám předkládám levný a jednoduchý recept, kdybyste se ke mě chtěli přidat:

Domácí rohlíky:

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
250 g odstáté vody nebo mléka
1 celé vejce
1/2 kostky Čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného
1 lžička soli
1 lžička cukru
něco na posypání (kmín, mák, hrubozrnná sůl...)

Výroba rohlíků je jednodušší pro toho, kdo má domácí pekárnu. U nás je to nejpoužívanější kuchyňský pomocník. Prostě do pečící nádoby nalijeme mléko, ve kterém jsme si rozkvedlali droždí, vsypeme mouku a sůl, spustíme program "Těsto" a pak počkáme, až bude těsto hotové.
Kdo domácí pekárnu nemá, musí těsto hníst poctivých 15 minut, aby vymlátil z mouky lepek a droždí mohlo spokojeně baštit. Pak nechá těsto kynout hodinu přikryté utěrkou.
Ať jsme si těsto nechali vyrobit domácí pekárnou nebo jsme si ho uplácali sami, dále budeme postupovat všichni stejně:
Z těsta si na pomoučněném vále vytvoříme válec, který rozřízneme na čtyři pokud možno stejné díly. Z každého dílu si pak vyválíme kulatou placku silnou kolem půl centimetru a rozřízneme jí na čtvrtky.
Vezmeme jednu čtvrtku a vnější cíp natáhneme, aby nám vznikl dlouhý trojúhleník, který pak stočíme od základny ke špičce do ruličky. Ruličku ještě dlaní lehce poválíme a položíme na plech. Na plechu máme pečící papír.
Ruličky přikryjeme utěrkou a necháme ležet dalších asi tak 30 minut.
Vykynuté rohlíky postříkáme rozprašovačem vodou a posypeme něčím pro chuť a na ozdobu.
Vkládáme do vyhřáté trouby a pečeme 25 minut při teplotě kolem 190°C.


První den jsou vynikající. Navrch křupavé, uvnitř vláčné. Druhý den už to taková sláva není a tak si je dáváme na mrazák a před jídlem rozpékáme. Většina receptů na domácí bílé pečivo uvádí, že do těsta patří ještě máslo, někdy i žloutky, ale takové rohlíky jsou druhý den skoro nepoživatelné.

Na kolik to vyjde:
Mouka: 8,40
Mléko: 7,20
Droždí: 3,90
Pečící papír: nevím
Energie: odhaduju 2,- (ačkoliv...)
Celkem: cca 1,40 až 1,50 Kč za 1 rohlík, který má průměrnou váhu 6,25 g. Rohlíky z Alberta váží 40 g. Ceny surovin jsem uvažovala takové, když to zrovna nebylo ve slevě :-)

Čas, který strávím vlastní prací na výrobě rohlíků, je přesně 15 minut. Tak dlouho mi trvá, než vyválím placky, stočím ruličky a pak očistím vál.
Je mi jasné, že ne každému by se chtělo doma plácat s rohlíky, ale přesto vás prosím - zkuste to alespoň jednou, abyste si ověřili, jak veliký rozdíl je mezi dnešním pečivem ze supermarketu a normálním pečivem z toho nejobyčejnějšího těsta.

Další inspiraci, co dobrého si doma vyrobit a přestat to nakupvat, najdete například zde: pravý kvasový chléb a čím si ho namazat tady: Labneh neboli slaná Lučina.

Tags: domácí výroba potravin, domácí strava, domácí kuchyně

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krecht

Jak si doma vyrobit burčák

Blackout: jak získat pitnou vodu