Citrónový sirup

Tenhle recept všichni určitě znáte, ale možná někteří z vás v záplavě barvených a často umělých nápojů ze supermarketů pozapomněli. Zkusme opět trochu zapodvracet spotřební civilizaci. Jen trochu, citróny si koupit musíme, ale to je surovina.
Pro sebe i pro svoje děti uděláme leccos dobrého, když si vyrobíme vlastní domácí sirup plný vitamínů a budeme přesně vědět, co v něm je.

Recept:

4 citróny
1 l vody
750 až 1000 g cukru

Citróny velmi pečlivě umyjeme, rozkrojíme napůl a vymačkáme. Vymačkamým půlkám uřízneme špičky, rozkrojíme je ještě napůl a hodíme ke šťávě. Zalijeme to necelým litrem převařené a vychladlé vody a necháme dole v lednici 24 hodin.
Druhý den z roztoku vytaháme citrónovou kůru a ještě ji pěkně vyždímáme. Roztok zahřejeme na 60°C (větší teplota by nám zničila přírodní vitamíny) a přidáme cukru podle chuti. Dáme-li 750 g, je to trošku kyselé, celé kilo cukru už je pro extrémní slaďoušky. Cukr pěkně rozmícháme a ihned slijeme do láhví. V sirupu nám plavou sem tam kousky dužiny. Já to mám ráda, ale komu to vadí, může šťávu před zahřátím přecedit přes plastové sítko.
Sirup je určen k průběžné konzumaci. Do dalšího roku nevydrží, ale několik týdnů v chladu ano. Je výborný do vody i do sodovky.
S chutí si lze zaiprovizovat. K citrónům můžeme přidat čerstvou mátu nebo mateřídoušku nebo nemusíme vůbec citróny použít. Moc dobré je to i z pomerančů. Těm zase sluší meduňka.

Při výrobě nepoužíváme plechové nádobí, aby nám nepozabíjelo vitamíny.


Tags: domácí výroba potravin, domácí strava, domácí kuchyně

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krecht

Jak si doma vyrobit burčák

Blackout: jak získat pitnou vodu