Šumivá bezinková limonáda

Každý rok touto dobou pro nás nastává období zvýšené spotřeby cukru. Je to tím, že rozkvetou bezinky a my se z nich snažíme vytvořit perlivou limonádu. Každý rok pak výrobky končí v odpadu nebo jsou zkonzumovány s velkým sebezapřením. Po několik let jsme tak různě laborovali a zkoušeli všelijaké recepty, ale žádná limča nám nedopadla tak, jak bychom si představovali. S octem nám to nechutnalo a ta, do které patří droždí... no tak ta mám taky nechutnala.
Letos jsme dostali nápad na inovaci a konečně, konečně limonáda dopadla tak, jak jsme si představovali.
Recept vám předkládám, protože jsem si na různých stránkách všimla, že pokusy s bezinkami - a často neúspěšné - dělá kde kdo.
Bohužel nemám fotky z procesu výroby, protože jsem nevěřila v úspěch a tak jsem to nenafotila...

Šumivá bezinková limonáda:

5 l vody
25 až 30 bezinkových květů
1/2 kg cukru
2 citróny nebo kytici meduňky
půl pytlíčku kvasinek Vínka
Řekněme si upřímně, že na poměru květy/voda/cukr zase tak moc nezáleží. Udělejte si to podle valstní chuti.

Květy bezinek opereme a odstřihneme z nich zelené stonky. Chceme-li limonádu s citrony, dobře je omyjeme, nakrájíme na kolečka a vyndáme pečičky, aby nám limonáda nezhořkla. Rozhodneme-li se pro meduňku, otrháme listy ze stonků, opereme a celé přidáme k bezinkám.
Přelijeme vychladlou převařenou vodou, ve které jsme si rozpustili cukr a necháme stát 2 až 3 dny v teple. Pak to scedíme přes látku a dobře vymačkáme.
A nyní přichází na řadu naše inovace. Bublinky v limonádě nám vyrobí kvasinky Vínka, které koupíme v každém zahradnictví, takže sehnat je nepředstavuje žádný problém. Půl pytlíčku jich vrazíme do našeho roztoku a pak už jen počkáme, až se limonáda zachová jako burčák. Stane se tak asi po 48 hodinách podle okolní teploty. Někdy to trvá déle, ale neztrácejte hlavu, nakonec to Vínkla zvládne. Když vidíme, že kvasinky obživly, uložíme si nádobu do lednice, aby kvašení probíhalo pomalu a my jsme nemuseli vypít všechno najednou.
Víčko, kterým máme nádobu uzavřenou, nesmíme mít příliš utažené, aby nám to celé nevybouchlo, protože kvasinky produkují CO2.
Limonáda je jemně perlivá, trošičku alkoholická a moc dobrá.
Časem kvasinky všechen cukr spotřebují a změní na alkohol. Buď zahynou hlady nebo se otráví tím alkoholem - to když jeho obsah stoune k 18%. Bublinky vyprchají a nám s trochou štěstí vznikne bezinkové víno.


Tags: domácí výroba potravin, domácí strava, domácí kuchyně

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krecht

Jak si doma vyrobit burčák

Blackout: jak získat pitnou vodu