Bezinkový likér, lék nad léky
Ono recept na bezinkový likér zná skoro každý, ale málo kdo zná správné užívání, aby byl opravdu účinný. Říká se, že před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Kdysi každá mladá novomanželka ke svému stavení sázela bezinkový keř.
Protože je zrovna sezóna bezinek, rozhodla jsem se tenhle lék připomenout, protože je opravdu nedostižný při léčení:
- zánětu nervů (třeba trojklanného)
- zánětu šlach
- zánětu cév
- zánětu kloubů
Dále to vcelku pomáhá při chřipkách a nachlazeních, ale to už není tak zázračné.
Babička mě učila, že s kuličkami bezu černého je to takhle:
Syrové jsou trošku jedovaté, projímají. Když si chcete udělat bezinkové projímadlo, musíte si bezinky na zimu nasušit a pak zalívat vlažnou vodou a nechat vylouhovat.
Jedovatost a tudíž projímavost bezinek zrušíme povařením. Povařené bezinky ale nic moc léčivé účinky nemají. Ty se aktivují až v kombinaci s tvrdým alkoholem. Určitě to tak bude, protože babička jednak měla vždycky pravdu a jednak byla zapřísáhlý abstinent. A do bezinek rum lila vždycky.
Když se chceme zbavit výše uvedených zánětů, musíme 5 x denně užívat polévkovou lžíci po dobu vždy 5-ti dnů. Když máme pocit, že prvních 5 dnů nestačilo, přidáme vždy 5 dalších dnů. Skoro jako antibiotika, je to velmi důležité pro úspěch léčby.
Než napíšu recept, přidám pár svých zkušeností s léčením likérem, abych vás navnadila :-)
V půlce června vám jdu ráno ze schodů a píchá mě v koleni. Během léta se to zhoršovalo. Ze židle jsem se už zvedala jako prastará artritická babička. Musela jsem přenést váhu daleko dopředu, zvednout zadek a pak se postavit. Z toalety taky. O chůzi do schodů nemluvě. O návštěvě lékaře jsem ale zatím neuvažovala, protože mám pocit, že ti léčí bolesti kloubů hodně krkolomnými způsoby.
Minulý týden dozrály bezinky a v sobotu jsme uvařili likér. Říkala jsem si, že to nemusí být hned artróza, třeba je to artritida, zánět kloubu, a od neděle jsem začala nový likér užívat.
V pondělí byla bolest 50%. V úterý skoro žádná. Dnes je čtvrtek, běhám jako srnka a jsem nadšením na větvi. Učím se zvedat normálně ze židle, protože jsem si za ty tři měsíce bolestí na ty směšné pohyby zvykla. Přidám ještě jednou 5 dnů, abych si to pojistila.
Kdysi, když byla moje babička ještě živa, mi bezinkami vyléčila zánět trojklanného nervu. Trpěla jsem tenkrát hodně a měla jsem už několik dnů dobraná antibiotika, která se ale vůbec nechytala. Babička otevřela bezinkový kompot, protože jsme neměli likér, nalila do něj rum a krmila mě s ním. Za tři dny bylo po všem. Ale kousat kuličky s pecičkami nebylo nic moc dobrého, proto raději vařím likér. Je lepší :-)
Takových historek bych měla víc - včetně úlevy manželova ischiasu - ale už nebudu zdržovat:
Bezinkový likér
2 litry kuliček bezu černého otrhaných od stopek
1 l vody
750 g cukru
2 pytlíčky vanilkového cukru
2 malé lžičky mleté kávy
půl litru rumu
Bezinky povaříme s vodou 10 minut, scedíme a uvařené bezinky propasírujeme vařečkou přes plastové sítko do šťávy. Můžeme také uvařené kuličky vytočit na strojku na ovoce, stejně jako rybíz. Snažíme se co nejvíc, abychom o nic nepřišli. Když se nám do šťávy dostane nějaká pecička nebo šlupička, ničemu to nevadí.
Přidáme cukr a vaříme 5 minut.
Přidáme vanilkový cukr a vaříme 3 minuty.
Přidáme kafe a vaříme 2 minuty.
Vychladíme a dolijeme rum. Pak slijeme do láhví. Nemá to vůbec snahu se kazit.
Jasně, že ani kafe, ani vanilkový cukr nemají vliv na účinnost léku. Je to jen pro chuť. A je to dobré.
Užívání:
5 x denně 1 polévková lžíce nebo malý frťan po dobu pěti dnů.