ZAVŘENINY
Ne, ne. V titulku není chyba. Nechtěla jsem napsat "zavařeniny", opravdu jsem chtěla napsat "zavřeniny". Je totiž odvozené od slova zavřít, nikoli zavařit.
To jsem měla ve středu přednášku v Akademii soběstačnosti na téma Jak skladovat potraviny - jak jsem tady psala - a byla jsem jen jedna z několika přednášejících.
Jako třetí vystoupil pak architekt Petr Hájek a představil nám pro mě úplně nový způsob, jak skladovat různé drobnější ovoce a lesní plody. On je nezavařuje, on je prostě zavře.
Vezmě sklenici se šroubovacím uzávěrem a přímo do nich natrhá plody. Dbá, aby byly zdravé a celé. Pak sklenici zavře. To je všechno. Nic víc s tím neudělá.
Plody se nezkazí.
Když si třeba borůvky zavřeme do sklenice nejpozději 15 minut po otrhání, pak nezemřou a ve sklenici si vytvoří mikroklima. Pozabíjejí různé bakterie a jsou stále téměř jako čerstvé. Jediný, kdo mimo ovoce ve sklenicích přežívá, jsou kvasinky. Ovoce je maličko zkvašené, ale opravdu jen trošku a chuť to nijak nekazí. Když sklenici otevíráte, trošičku si odfoukne...
Dostali jsme ochunat ostružiny natrhané před asi tak dvěma měsíci na Slovensku. Byla jsem vlastně docela šokovaná, jak čerstvě vypadaly a jak byly dobré.
Pan architekt tuhle metodu zkouší už čtyři roky. Tvrdí, že se mu za tu dobu zkazila jen jedna sklenice. Skladuje to různě, něco ve sklepě, něco v pokoji a myslí, že nezáleží na tom, kde to máte.
Musím to zkusit. Konečně i nám dozrálo hroznové víno, o víkendu budeme pořádat vinobraní a pak vyrábět burčák. Zavřu nějaký pěkný hrozen do sklenice a budu ho pozorovat. Za pár týdnů sem vrazím výsledky.
Když koloval talířek s ostružinami, pokusila jsem se to vyfotit. Sami vidíte, že se mi to moc nepovedlo, ale snad je vidět, že ostružiny nejsou nijak shnilé a zničené:
Všechny podrobnosti se dočtete na blogu pana architekta: http://atelierhajek.blogspot.cz/2014/06/hajkovy-zavreniny-podle-anastasie.html
Aktualizace 8. 11. 2015 - Průběh pokusu:
Výsledek pokusu:
Zavřeniny otevřeny, 1. 3. 2016
Zavřeniny otevřeny, 1. 3. 2016
Tags: zavřeniny, uchovávání ovoce, domácí kuchyně, preppers