Zavřeniny po 4 týdnech
Pro ty z vás, kteří nečetli první dva díly tohoto seriálu: ve slově "zavřeniny" není vynecháno písmenko. Opravdu se jedná o zavřeniny, nikoliv o zavAřeniny. O co se jedná, najdete ZDE.
10. října 2015 jsem započala pokus, jestli tento revoluční způsob uchovávání drobných plodů funguje a do sklenice jsem zavřela čerstvě utržený hrozen vína.
Uplynuly čtyři týdny a zde jsou další výsledky:
Vlevo je vzorek, malý hrozen, který je volně ve sklenici povázané látkou. Vpravo je uzavřený hrozen. Na první pohled je patrný velký rozdíl. Nyní už ve mě klíčí naděje, že metoda funguje. Kontrolní vzorek se odebral do věčných lovišť, zatímco uzavřený hrozen je sice trochu slehlý, ale stále vypadá velmi čerstvě.
Zde je odkaz, jak pokus vypadal na úplném začátku a před dvěma týdny: Zavřeniny - první dva týdny.
Ještě detail současného stavu:
Ovoce a plody, např. borůvky, maliny, jahody, švestlky, meruňky... musejí být do sklenic uzavřeny nejpozději 15 minut po utržení. A je třeba, aby byly zdravé a nepoškozené.
Zde se můžete podívat na průběh pokusu: