Vánoční cukroví: domácí mléčná čokoláda

Hádejte, co jsme se dnes odpoledne s dcerou dělaly. No ano, vyráběly jsme vánoční cukroví, ostatně jako kde kdo v tomto čase. Ale nepekly jsme, vařily jsme vánoční čokoládu.
Je to druh cukroví, který je drahý, pracný a velmi nezdravý, ale co by člověk pro sebe a svou rodinu neudělal, že? Co mě se týče, od mého dětství ho prostě musím mít. Když jsem byla malá, dělala mi ho babička. Nyní se s ním patlám já.

Protože v rodinách existují různé modifikace receptu, předkládám ten náš:

Domácí mléčná čokoláda:

2 kostky tuku Omega
10 dkg hořkého holandského kakaa
10 dkg sušeného mléka (kdo nechce čokoládu mléčnou ale hořkou, nedá mléko ale dvonásobek kakaa)
4 dkg čokoládového pudinku
4 dkg vanilkového pudinku
50 dkg moučkového cukru

Ve dvoustěnném hrnci na sváření mléka (samozřejmě nezapomeneme do mezistěny nalít vodu) rozpustíme Omegu a přisypeme smíchané ostatní složky. Pak poctivých 30 minut intensivně a nepřetržitě mícháme. Když nemícháme intensivně a nepřetržitě, čokoláda se nám nespojí a při tuhnutí se na povrchu sráží našedlý a nevzhledný tuk.
Nemáme-li hrnec na sváření mléka, mícháme ve vodní lázni - hrnec s čokoládou si postavíme do většího kastrolu, kde se vaří voda. Kdybychom neprovedli toto opatření, hmota by se nám připálila.

Formičky připravené na nalévání čokolády. Jsou naskládané na tácu ze staré lednice, který jsem kdysi vyloudila od známých, když je lednice opustila. Takový tác je vynikající kuchyňský pomocník. Když vyrábím něco, čím se hodně "nasviní", vždycky ho používám. Pak ho vymyju ve vaně a kuchyň je více méně netknutá.
Vpravo je hrnec s hmotou na míchání.

Když skončí půlhodinové míchání, čokoládu nalijeme do formiček. Když se netrefíme, stěrkou ji naženeme, kam patří:

Když čokoláda ztuhne, dáme ji alespoň na hodinu na mrazák, jinák by se nám při vyndávání z formiček rozpadala. Kde jsou ty časy, když v tomhle období venku mrzlo a babička nechávala formičky s čokoládu ztuhnout na dvorku...

Pak čokoládu z formiček vyloupeme nebo vymlátíme. Když nejde ven, polijeme formičky ze zadu teplou vodou.

A tady je výsledek naší dnešní práce:

Tato čokoláda není tak tuhá jako kupovaná, krásně se rozplývá na jazyku. Je lepší ji skladovat v chladu.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krecht

Jak si doma vyrobit burčák

Blackout: jak získat pitnou vodu