Domácí Lipánek a jogurt
Europoslanci zatím nevyndali hlavy ze svých zadků a nezačali intenzívně řešit problémy, které uhrožují existenci EU. Tentokrát vydali směrnici o Lipánkovi a jogurtech. Obsahují moc cukru a tuku. Výrobci budou muset měnit receptury.
Já jsem toho názoru, že obsahují především kde co jiného nezdravého a svým dětem tyhle výrobky nedávám už dávno.
Milé maminky, mám pro vás recepty, jak si můžete jogurty a smetanovou přesnídávku pro děti vyrobit doma.
Málo kdo má dneska doma krávu a tak si základní suroviny, které už taky nejsou co bývaly, musíme koupit. Ale aspoň budete vědět, že v tom nejsou kdejaká dochucovadla nebo stabilizátory a tak. Práce to opravdu moc není:
Lipánek nebo Pacholík - prostě smetanová přesnídávka:
2 kysané smetany
1 měkký tvaroh (můžeme použít od odtučněného po plnotučný)
4 lžičky cukru (dávám víc...)
1 vanilkový cukr
Ušleháme (já to dávám do mixéru) a rozdělíme do skleniček se šroubovacími víčky. Uchováváme v lednici, vydrží kolem týdne.
Když tuto hmotu nalijete do formiček a dáte zmrznout, máte Míšu. Dělávám ho v létě. Vmíchám do toho ještě vždycky nějaké maliny nebo tak ze zahrádky. Podle toho, co zrovna dozrává.
Jogurt:
Recept jsem zveřejnila už dávno, tady je link. Ve skleničkách mi jogurt vydrží déle než týden. Dělám vždycky 7 skleniček z 1 litru mléka. Dceři jogurt pak v mističce smíchám třeba s rozmačkaným banánem a trochou cukru, když zrovna nic není na zahrádce. Dobrý je i s marmeládou. Nebo s lentilkami :-)
V neposlední řadě ušetříme i přírodu - tím, že nemáme spoustu obalů od jogurtů a Lipánků, které bychom museli vyhazovat. Prostě pořád dokola používáme svoje skleničky.
Snímek receptu z mé staré sbírky: