Ovesná polévka - jídlo pro chlapy
Často přemýšlíme, co jednoduchého teplého předhodit své rodině. Aby to bylo zároveň i jakž takž zdravé, mnoho z nás se snaží vyhýbat polotovarům, protože podle různých rozborů obsahují kde co jiného, než jen potraviny.
Často se i píše o tom, že dnešní člověk, přecpán "prázdnými kaloriemi" ve skutečnosti strádá hlady, protože průmyslově zpracované potraviny nemají výživové hodnoty, které mělo jídlo našich nedávných i chudých předků. Já vlasně nevím, co jsou to ty "prázdné kalorie", ale pro jistotu se snažím vařit ze základních surovin, vědoma si bohužel toho, že ani ony už dnes nejsou, co bývaly...
Moje babička taky vařívala jednoduchá a levná jídla ze základních surovin. Jedli jsme často škubánky, nastavovanou kaši, klafané brambůrky a kyselo. Něco mi chutnalo, něco ne. Například uhlířčinu nebo rohlíkovou polívku jsem považovala za vrchol nechutnosti.
Co jsem naopak ráda měla, to byla vločková polívka. Je celkem jednoduchá, stačí nám pár surovin a jako večeře pro někoho, kdo se snaží trochu zhubnout, je až ideální. Je vhodná k drobnému zapodvracení spotřební civilizace a to tak, že si nekoupíme polívku z pytlíku a tím naznačíme výrobcům, co si o ní myslíme.
Recept:
1/4 l vody
2 lžíce ovesných vloček
mrkev
trochu mléka a másla
1 vejce
majoránka
česnek
sůl
Ovesné vločky, mrkev nakrájenou na kolečka, majoránku a rozdrcený česnek vaříme za občasného míchání asi tak 20 minut. Celé vajíčko rozkvedláme v půlce hrnečku mléka, přilijeme do polévky a necháme přejít varem.
Nakonec přidáme jiskřičku másla.
K polévce můžete zakousnout krajíc svého domácího chleba, který si upečete podle tohoto receptu.
Co se mimo jiné píše o ovesných vločkách: (http://www.aktin.cz/clanek/1466-ovesne-vlocky-nejlepsi-zdroj-energie):
"Co se mužů týče, ovesné vločky napomáhají zvyšovat hladinu hormonu testosteronu. Vločky tedy spolu s celozrnnými výrobky a obilninami působí nejen jako afrodiziakum, ale jejich konzumace umocňuje schopnost těla budovat svalovou hmotu a současně spalovat tuky."
Také jsem se dočetla, že římští legionáři před bojem dostávali víno, ve kterém byla nabobtnalý rozemletý oves. Ne nadarmo se ovsem krmí koně.
Ovesná polévka je vhodná pro lidi se zhoršenou snášenlivostí lepku, protože oves obsahuje druh lepku jménem Avenin a ten se tráví dobře. Celiakici - alergici si přeci jen musí dát pozor, protože oves se zpracovává na stejných strojích jako ostatní druhy obilí a tak se do ovesných vloček můžou stopy lepku pšeničného přece jen dostat.
Někdy napíšu recept, jak si můžeme udělat z ovesných vloček domácí energetický nápoj.
Tags: domácí výroba potravin, domácí strava, domácí kuchyně