Zavřeniny po 4 měsících
10. října 2015 jsem začala pokus s novým způsobem uchovávání drobného ovoce jménem "zavřeniny" - od slova zavřít. Možná jste zvědaví, jak hrozen vína, který jsem tehdy uzavřela do sklenice, dopadá:
Na obrázku vlevo vidíte čerstvý hrozen ihned po uzavření. Na obrázku vpravu je jeho dnešní stav. Poněkud zplihl a pustil trochu šťávy... ale stále nevypadá shnile. Netuším, v jakém stavu jsou spodní kuličky, ale nechci s tím třepat. Zatím nevím, jak by to chutnalo. Až sklenici otevřu a vzorek ochutnám a přežiju, napíšu. Chystám se k tomu někdy na jaře.
Připravila jsem vínu ztížené podmínky. Mám sklenici postavenou v kuchyni na poličce, aby byla stále v pokojové teplotě. Kdybych ji uchovávala v chladu, možná by hrozen tolik nezplihl.
Průběh pokusu:
Výsledek pokusu:
Zavřeniny otevřeny, 1. 3. 2016
Zavřeniny otevřeny, 1. 3. 2016
Raději zopakuju princip zavřenin: ovoce musíme zavřít do sklenice nejpozději 15 minut po otrhání. Podle zdroje si vytvoří mikroklima a nezkazí se.
Stav vína mě vede k doměnce, že se tento způsob uchovávání drobného ovoce hodí spíše na krátkodobější konzervaci. Například si v lese rovnou do skleniček nasbíráme maliny a pak je máme víceméně čerstvé několik týdnů do zmrzlin a pohárů. Považovala bych to spíše za alternativu ke klasickému zavařování. Dobře udělané marmelády vydrží mnoho let.
Tags: zavřeniny, uchovávání ovoce, domácí kuchyně, preppers