České buchty pro začátečníky

Aby nedošlo k několika omylům: toto není článek o českých dívkách. A zároveň si nemyslím, že můj recept na buchty je ten jediný správný na České buchty. Každý kraj i rodina mají svůj. Tyhle pekla moje babička, pak maminka a teď já.
Proč v době, kdy je propagována zdravá výživa, přicházím s takovou kalorickou bombou? Protože si tak trochu myslím, že spousta prodávaných výrobků obsahuje nezdravé, ba přímo zdraví škodlivé přísady - včetně čerstvého ovoce a zeleniny (jak tady na blogu omílám až do úplného zblbnutí) a věřím, že jedna buchta k svačině ještě nikomu nezpůsobila ani infarkt myokardu, ani morbidní obezitu. To by se mohlo stát, kdybyste vy nebo vaše děti baštili pravidelně půl pekáče na posezení.
Ony buchty obsahují vajíčko, máslo, mléko, a to jsou všechno potraviny, které zdraví prospívají. Lékaři k nim už dneska nejsou tak odmítaví. Naopak přišli i s tím, že bílá mouka taky vlastně není takový zabiják. Záleží prostě na pestrosti stravy a platí, že všeho s mírou.

Takže když dáte svým dětem k svačině do školy jednu buchtu a jablíčko, uděláte pro něj víc, než když ho vybavíte nějakým kupovaným nízkotučným jogurtem a baleným croissantem. Zvláště, když buchty pořádně nacpete makovou nebo tvarohovou náplní. Mák obsahuje mimo jiné bohatě vápníku a tvaroh taky.

Recept:
Rozpis na pekáč buchet, 20 kusů

500 g bílé polohrubé mouky
280 g mléka
2 žloutky
1 kostka droždí čerstvého nebo 2 pytlíčky sušeného
70 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
70 g změklého másla
špetka škořice
půl kávové lžičky soli
půl kávové lžičky sušené mleté citrónové kůry

Maková náplň:

Ve vodní lázni svaříme 200 g mletého máku se dvěma polévkovými lžícemi cukru a mlékem. Mléka tolik, abychom získali dost hustou kašičku. Kdybychom to s mlékem přehnali, můžeme přidat lžičku škrobu rozmíchaného v trošce mléka a mecháme zhoustnout. Počkáme, až to vychladne a plníme buchty.

Tvarohová náplň:

200 g měkkého tvarohu (lhostejno, jak tučného nebo naopak netučného), cukru 1 až 2 polévkové lžíce podle chuti, 1 žloutek. Pěkně promícháme a plníme.

Nebo plníme povidly, meruňkovou marmeládou apod. Co kdo rád.

Připravíme si z mléka, žloutků a droždí kvásek (v odměrce pěkně promícháme). Zatím si v míse na knedlíky vytvoříme z ostatních ingrediencí takovou jako drobenku. Přilijeme kvásek, promícháváme a když začne vznikat něco jako těsto, vyklopíme ho na vál.
Těsto pěkně vypracujeme. Chtělo by to vydržet ho hníst 10 minut, abychom z mouky vymlátili lepek a pak to pěkně kynulo. To ho necháme dělat hodinu, vrátíme těsto do mísy na knedlíky, přikryjeme utěrkou a postavíme na teplé místo.
Kdo používá k přípravě těsta domácí pekárnu, prostě do pečící nádoby nahází všechny suroviny a zapne si program Těsto.

Dále postupujeme takhle:
 
 1) vykynulé těsto vyklopíme na pomoučnělý vál a 2) rozdělíme si ho na čtyři pokud možno podobně velké díly. 3) pak si každý z těchto čtyř dílů rozkrojíme na dalších pět dílů. 4) dílek válečkem rozválíme na placičku a doprostřed vkydneme vrchovatou kávovou lžičku náplně. Je to dost, ale buchty musí být pořádně narvané, aby měl člověk pro děti argument, proč tyhle buchty a nikoliv nějakou kupovanou pochutinu.
To byste nevěřili, jak to dopadá, když se plácáte v pomoučněném těstě a zároveň postup fotíte mobilem. Je od mouky obalený jako řízek.

Pak musíme vytvořit buchtičku:
 
5) okraje placičky zvedneme a splácneme je k sobě. 6) kolem náplně těsto stlačíme a 7) kraje dáme přes sebe. 8) buchty skládáme do pekáče vyloženého pečícím papírem nebo, jako já, na silikovovou podložku (nemusím pak zvětšovat objem svého odpadu o ten papír). Nakonec je bohatě ze všech stran natřeme rozpuštěným máslem, aby dobře vypadaly a neslepily se k sobě, až se v troubě nafouknou.
Necháme je ještě tak 10 až 15 minut kynout, než je začneme péct.
Pak je strčíme do pořádně rozpálené trouby, kterou ihned ztlumíme na cca 180°C a pečeme 25 minut.

Upečené buchtičky pocukrujeme a všechny zbaštíme:
 



Tags: domácí výroba potravin, domácí strava, domácí kuchyně

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krecht

Kniha JAK PŘEŽÍT KONEC CIVILIZACE aneb CESTA K SOBĚSTAČNOSTI

Jak si doma vyrobit burčák