Výživa malých dětí - domácí strava

Stále někde narážím na informace, jak moc malé děti stůňou. Ve svém okolí, na internetu i v médiích. Trápí je atopické exzémy, alergie a některé i velmi vážné nemoci. Zároveň na mě neustále útočí informace, jak nezdravé jsou potraviny v našich obchodech.
Pesticidy v ovoci a zelenině a absence vitamínů, protože mnohé je pěstováno ve sklenících. Způsob průmyslové výroby pečiva - už nám nekvasí ani nekyne a do těsta jsou přidávány chemikálie a umleté staré pečivo, které může obsahovat plísně. O uzenářských výrobcích by se daly napsat dlouhé slohové práce s hororovým nádechem. V šunkách je málo masa, obsahují masové separáty, konzervanty, jsou přesolené a s rychlosolí... Čerstvé maso může obsahovat antibiotika a anabolika. Mě osobně je po kuřecím mase blbě. Buší mi srdce, pálí kůže a motá se mi hlava. Dětská jídla prodávaná hotová ve skleničkách obsahují velmi málo masa, naopak spoustu podivných přidaných látek.
Naskýtá se otázka, jestli špatný zdravotní stav našich nejmenších se stavem prodávaných potravin nesouvisí. Ona nakonec doktorka Cajthamlová má pravdu, že jsme to, co jíme. Malé děti rostou velice rychle a svoje tělíčka musí vytvořit z toho, co jim dáme. Hodně na tom záleží.

Myslím, že by stálo za pokus snažit se krmit děti lépe. Je to nějaká práce navíc, ale věřte, milé maminky a tatínkové, že ne zase o tolik a určitě to stojí za to. Domácí strava je tím nejlepším vkladem do budoucího zdraví dětí.
Jasně, přírodní suroviny si pořídíme dost těžko. Není mnoho těch, kteří si mohou všechno vypěstovat a vykrmit sami. Musíme se spokojit s kupovanými surovinami.
I to je ale hodně. Nepřidáme k nim potom další nezdravé látky, osolíme a osladíme podle svého. Víme, co v tom je.

Co tedy můžeme pro zdraví svých dětí udělat?

- Uvaříme jim sami, nebudeme kupovat hotová jídla ve skleničkách.
Podusíme si například zvlášť krůtí maso, špenát, mrkvičku, ovesné vločky... Rozmixujeme a v malých balíčcích uložíme na mrazák. Pak si jídlíčka můžeme rozmrazovat a všelijak kombinovat, přidáme třeba vajíčko.
Pořád je lepší jídlo domácí mražené, než konzervované kupované. Jistě, že by bylo lepší vařit každý den čerstvé, ale někdy opravdu není čas.
Na mrazák si můžeme připravit i malé porce různých vývarů a polévek.
Zásadně neohříváme dětem ŽÁDNÉ jídlo ani pití v mikrovlnce. Existují obavy, že velmi snižuje kvalitu potravin. Je zbytečné riskovat, když máme jiné možnosti, jak jídlo rozmrazit a ohřát.

- Vynecháme instantní kaše.
Uvařit ovesnou kaši trvá necelých 10 minut, když si vločky dopředu rozsekáme v choperu na mouku. Ovesná kaše prý dokonce prospívá vývoji mozku. Krupicová kaše z krupice, nikoliv z krabice, je ještě rychlejší.

- Vyhýbáme se kupovaným mléčným výrobkům, jako jsou jogurty, pacholíky, termixy, pudinky a podobně.
Udělat si je doma je jednodušší, než si myslíme. Vedle tohoto článku v menu mám rubriku Kuchyně, nakoukněte. Jsou tam návody, jak si tyhle potraviny vyrobíte.
Tvaroh nám vznikne povařením kysaného mléka. Pak necháme odkapat přes hustý cedník, pomixujeme třeba s trochou kakaa nebo ovoce a je to. Vznikne nám tak domácí termix. To, co odkapalo, je syrovátka a je to velice zdravý nápoj.
Jak uvařit pudink víme všichni.

- Upečeme dětem domácí pečivo. Ušetříte je tak mnoha chemikálií. Vyrobit si doma rohlíky stojí 15 minut času. Chleba je složitější, ale když budete mít domácí pekárnu, je to velmi snadné. Recepty na bílé pečivo a kvasový žitný chléb jsou také rubrice Kuchyně.
Buchty nebo sladkosti z piškotových těst taky nedají zase tolik práce, aby bylo co do malé pusinky, když na ni přijde mlsná.

- Aby měly děti něco k našemu domácímu pečivu, můžeme jim udělat šunku. Když si pořídíme šunkovač, také to nestojí skoro žádnou práci. Recept taktéž najdete v rubrice Kuchyně.

- Připravujeme domácí ovocné přesnídávky. Určitě má každý z nás příležitost v létě získat nějaká domácí jablka, například. Oloupeme je, vydloubeme jadřinec, pokrájíme a podusíme s trochou cukru. Když to nalijeme vřelé do skleniček a uzavřeme, nezkazí se nám to. Všechno ovoce, co se nám v létě podaří získat, zavaříme, abychom měli na další roční období co přidávat například do kaší, jogurtů nebo pudinků.
Lesní plody si můžeme dát zmrazit nebo také zavařit.
V dnešní době je bezpečnější konzumovat zavařené ovoce ze zahrádek a lesů, než čerstvé z obchodů, u kterých neznáme jejich původ a způsob pěstování. Na vlastní oči jsem viděla obrovské sady jabloní tešně podél velmi frekventované dálnice v okolí Merana v Itálii. Co tak asi mohla ta jablíčka všechno pochytat?

Zapomeneme na všelijaké kukuřičné lupínky a müsli ze supermarketů. Co v nich je už ví jen Bůh a svatý Václav. Ono je jednoduché nasypat něco z krabice do misky a zalít mlékem. Ale zdraví to neprospívá. Takhle snídají třeba ve velkém američané, ale vzpomeňme na zprávy, v jakém stavu je jejich zdraví. Namazat rohlík máslem a medem nebo domácí marmeládou zase není tak složité.

Stejně tak omezíme i limonády, kupované sirupy a instantní čaje. Nevíme, kolik cukru nebo barviv obsahují.
V rubrice Kuchyně je recept na domácí sirup, aby nemusely děti pít jen mléko, čaj a čistou vodu.

- Nepoužíváme umělé rostlinné ztužené tuky. Lidský organismus je netráví. Máslo a sádlo v rozumném množství nikomu neuškodí.

Ano, možná zpočátku utratíme za mixér, domácí pekárnu, šunkovač nebo jogurtovač. Ale zároveň ušetříme na nákupech potravin. Suroviny vždycky stojí méně, než hotové potraviny. Spočítala jsem, že domácí pekárna se mi vrátila po dvou letech. A zdraví dětí je nevyčíslitelné.

Svojí dceru živím právě takhle. Už jí bude 13 let - nemusím jí masíčko mixovat, ale více méně ji stále krmím jídlem, které dělám ze základních surovin. Nejsem stoprocentně důsledná, ale snažím se. Pečivo z obchodu dostane jen velmi vyjímečně, když na mě přijde lenost. Uzeniny nedostává nikdy, šunku má mojí domácí. Jogurty taky. Nedávám jí žádné polotovary a maso se snažím kupovat u řezníka, nikoliv v supermarketech. Žiju v iluzi, že je tam lepší... Brambory máme od soukromníka od Kuksu v bedně na balkóně.
Možná jsem měla jen štěstí a musím to zaklepat, ale dcera zatím netrpí žádnou chronickou chorobou. Nemá alergie ani nic jiného.
Kdybychom pro své děti chtěli udělat ještě něco, můžeme se takhle stravovat také. Zachováme se jim při lepším zdraví déle a ony o nás nebudou muset na naše stará kolena tolik pečovat.

Není nutné být absolutně důslední, ale čím méně budeme kupovat nezdravé potraviny z velkých firem, tím více budeme podvracet spotřební civilizaci. Je to cesta, jak výrobce přinutit, aby nám nepředkládali něco jiného, než jsou potraviny a co za potraviny vydávají.

http://www.azrodina.cz/article_imgs/0000/2740/Vyziva_batolat_mame_radi_maso_normal.JPG?1206555478

Tags: domácí výroba potravin, domácí potraviny, stravování malých dětí, zdravá výživa, péče o dítě

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krecht

Kniha JAK PŘEŽÍT KONEC CIVILIZACE aneb CESTA K SOBĚSTAČNOSTI

Jak si doma vyrobit burčák