Zavřeniny otevřeny

Vzpomínáte si, jak jsem nadšeně a postupně informovala, že jsme 10. 10. 2015 započali pokus s hroznem vína uzavřeným ve sklenici podle návodu pana architekta Hájka? Hrozen byl zavřen do sklenice za syrova ihned po utržení.
Dnes, 1. 3. 2016, jsme začali mít dojem, že to je ten správný den, abychom sklenici otevřeli. Trochu si ufoukla a na talířek a světlo boží jsem vytáhla hrozen:




Vypadá parádně, že? Na to, že se více než čtyři měsíce povaloval v kuchyni za pokojové teploty.
Ochutnali jsme.
Jedním slovem - zklamání.
Každá kulička je perlivá až šumivá. Hodně, jako by ji někdo pečlivě napumpoval sodovkou. Myslím, že kdybych toho snědla větší nožství, byla bych na šrot. To by samo o sobě neznělo tak špatně, ale chuť to ztratilo. Vůbec to nechutná jako hroznové víno. Je to takové mdlé, nesladké, nahnilé s nepříjemným ocasem. Když to bylo chvíli na vzduchu a znovu jsme se odvážili ochutnat, malinko, ale opravdu malinko, se to zlepšilo. Sommeliér by řekl, že se chuť rozvinula. Ale kam, to teda nevím. Jestli jsem si malovala, že budu mít v zimě ovoce jako čerstvé pro dceru do jogurtu, tak jsem se šeredně spletla. Je to ovoce mládeži do 18 let nepřístupné.
Ještě zkusím nějaké jahody nebo maliny. Třeba se ukáže, že zrovna hroznové víno je pro tento způsob uchování mimořádně nevhodné. Ještě to úplně nevzdám.
Mám ale silné podezření, že je toho ovoce škoda. Mražené nebo zavařené je lepší. Tenhle způsob bych si zapamatovala na dobu, kdy už nebude žádná civilizace a člověk v zimě vezme zavděk kouskem čehokoliv do huby. Nebo až budu notorickým alkoholikem a zároveň bezdomovcem. Získám takhle alkohol s nejmenším množstvím vynaložené námahy a prostředků. Ačkoliv - jestli v tom opradu vznikl alkohol, to nevím. Možná je to něco ještě horšího. Kdo ví, čím se vlastně v té zavřené sklenici kvasinky a jiné bakterie zabývaly.
Jako ozdoba na krbovou římsu ale docela dobrý :-)

Celý průběh pokusu:

Tags: zavřeniny, uchovávání ovoce, domácí kuchyně, preppers

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krecht

Kniha JAK PŘEŽÍT KONEC CIVILIZACE aneb CESTA K SOBĚSTAČNOSTI

Jak si doma vyrobit burčák