Zákaz spalovacích motorů od r. 2030

Blogování jsem už před delším časem opustila, ale nyní jsem narazila na téma, které si žádá úvahu. A tak dělám vyjímku.

V poslední době se objevují články, které nás informují, že některé státy EU žádají zákaz spalovacích motorů od roku 2030 a to v celé EU. Že by je měly nahradit elektromobily. Jedná se o Německo (článek zde) a Švédsko (zde).
Bylo by to hezké, ale kde sakra chtějí vzít tolik elektřiny? Elektromotor není žádné perpetuum mobile. Rozhodla jsem se odhadnout, kolik elektrické energie by bylo třeba při současném počtu vozů, aby vůbec mohly být v provozu.
Uvažujte se mnou. Omezíme se na naší republiku.
Celková spotřeba elektrického proudu ČR v roce 2015 činila 59,280 TWh (terawatthodin) - zdroj zde.
V naší zemi je registrováno 5 000 000 vozů.
Kdybych si představila, že některá auta jedou jen jednou týdně a jiná a každý den, některá mají malý objem motoru a jiná, například kamiony, mají objem velký, tak bych si troufla odhadnout, že průměrná doba provozu jednoho automobilu je 1 hodina denně.
Motor našeho vozu má výkon 60 kW. Je to motor průměrný, dvoulitrový a benzínový.
Dále budu uvažovat, že ho nedrásáme na plný výkon. Že jezdíme tak napolovic, že spotřebujeme 30 kWh denně.
A můžeme počítat:
5 000 000 vozů x 30 kWh = 150 000 000 kWh za 1 den.
Průměrná spotřeba proudu v ČR za 1 den:
59,280 TWh : 365 = 0,162 TWh = 162 GWh = 162 000 MWh = 162 000 000 kWh. A jsme na stejných jednotkách, jako u výpočtu průměrné denní spotřeby elektrické energie budoucích elektromobilů.
V celé EU bude situace velmi pravděpodobně podobná a protože si myslím, že jsem průměrnou dobu provozu aut trošku podcenila, troufám si odhadnout, že bude potřeba prostě téměř dvojnásobku elektřiny. Zvláště, když výkon takového elektromobilu Tesla Roadster je 185 kW.
Takže znovu: kde chce EU tu elektřinu vzít? Postavit za 13 let dvojnásobný počet elektráren? Jakých? Jaderná fúze je zatím v nedohlednu. Takže se budou stavět klasické jaderné reaktory? Nebo nové uhelné elektrárny? Jsou ještě v podzemí dost velké zásoby uhlí? Stojí za celou komedií uhelné lobby? Kolik bude stát elektrický proud, až se jeho spotřeba tolik zvedne? Kde všichni vezmeme na elektromobily? A budeme každých pár kilometrů čučet hodinu u pumpy u elektrické zásuvky, než se nám vůz dobije? (Ne každý parkuje v dosahu své elektrické zásuvky.)
A co na to ekologie? Myslí si švédská minystryně životního prostředí, že to utáhnou obnovitelné zdroje?
Možná ale, že jsou tyto mé úvahy způsobené pouhým nedostatkem informací, které nemáme my, obyčejní lidé, ale politikům jsou dostupné. Od loňska se totiž proslýchá na různých konspiračních (dnes dezinformačních podle nového cenzorského úřadu, ale to je na jiný článek) stránkách, že byl objeven nový princip pohonu, snad dokonce něco antigravitačního. Jenže mocné korporace zapojené do výroby benzínu a nafty proti tomu velmi účině bojují a tak není jiné cesty, než jim zatrhnout tipec politicky. Že by EU nebyla jako obvykle pitomá, ale tentokrát odvážná? Nevím. A tak uvidíme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krecht

Kniha JAK PŘEŽÍT KONEC CIVILIZACE aneb CESTA K SOBĚSTAČNOSTI

Jak si doma vyrobit burčák